Witajcie kochani. Dzisiaj wielu z was idzie do kościoła święcić pokarmy na święta. Zastanawiacie się skąd wziął się ten zwyczaj?
Zwyczaj ten jest znany powszechnie od wieków w Polsce. W zachodnich regionach współczesnej Polski, które znalazły się w jej granicach po II wojnie światowej święcenie potraw było jednak prawie nieznane. Przed 1945 rokiem na Kaszubach tylko zamożniejsi gburzy i szlachcice w Wielką Sobotę przywozili końmi proboszcza dla poświęcenia pożywienia świątecznego.Podobnie na Śląsku święcenie potraw w Wielką Sobotę odbywało się na dworach szlacheckich. Na Śląsku zwyczaj święconki upowszechnił się dopiero na przełomie lat 70. i 80. XX wieku, docierając tu razem z mieszkańcami centralnej Polski
W całej Polsce na stole wielkanocnym obok mięs i ciast stawia się koszyk ze święconką, drobne różnice wynikają tylko z lokalnych tradycji. Śniadanie wielkanocne rozpoczyna zwyczaj dzielenia się poświęconym jajkiem, podobny w swej formie i symbolice do bozonarodzeniowego łamania się opłatkiem.
W Piśmie Świętym nie ma żadnej wzmianki o tym, żeby pierwsi chrześcijanie świecili pokarmy a potem przy świątecznym stole dzielili się jajkiem. Biblia nie wspomina też, żeby w czasach apostołów ktokolwiek obchodził święta Wielkiejnocy.
Na dzisiaj to już wszystko a w kolejnym wpisie przybliżę wam tradycje Wielkiejnocy, napiszę jakie są jej korzenie i czy po śmierci Jezusa upamiętniano jego zmartwychwstanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz